Bert hamminga Huishoudelijke mededelingen


Logica

Doelstelling

Logica in de huidige vorm is een vak dat vorig jaar voor het eerst gegeven is in de propedeuse van BIK. Logica is de studie van het redeneren: hoe je op een in alle denkbare omstandigheden geldige manier uit veronderstellingen conclusies kunt trekken. Redeneerschema?s in de wetenschap zijn vaak lastig in hun algemeenheid te begrijpen, maar gelukkig liggen aan alle redeneringen principes ten grondslag die iedereen van jongs af aan gebruikt, zoals hoe de waarheid van zinnen met logische voegwoorden, bijvoorbeeld: ? niet A? , ?A en B? , ?A of B?, ? als A dan B ? en ? alleen als A dan B? afhangt van de waarheid van de zinnen A en B. Dat bestudeert de propositielogica, en het eerste doel is dat de student die propositielogica perfect leert te begrijpen en beheersen. Dat heeft positieve neveneffecten: je leert ervan hoe men in de logica te werkt gaat, en je leert ook hoe in heel veel computerprogramma?s die voegwoorden of ?connectoren? gebruikt worden om een conditie voor een actie of voor het maken van een selectie uit bijvoorbeeld een database te maken.

Logica kun je ook gebruiken voor het beschrijven van wat een (wetenschappelijke) theorie beweert. Daar gaan we ook in oefenen, met simpele voorbeelden uit de BIK opleiding, en dat moet inzicht geven in het hoofdonderscheid van wetenschappelijke beweringen, namelijk formeel bewijsbare of analytiusche oordelen (zoals bijvoorbeeld in wiskunde worden gedaan), en empirische oordelen, waarvan niemand de waarheid ooit met zekerheid zal kunnen bewijzen, maar waarvan het geloof in hun waarheid (of waarheid ? bij benadering? ) in vele gevallen in vele empirische wetenschappen toch zeer goede gronden heeft.

Docent: Dr.B.hamminga, P.3.205, tel (466)2418, e-mail hamminga@kub.nlnl

Collegeschema Voorjaar 2000:
Deadline Assignments: Ma 18:00 uur
College: Di 10:45, QZ 101

Week Deadline
Assignment
College
15   1
16   2
18   3 valt uit (logica werkweek)
19 1(2 punten) 4
20   5
21   6
22 2(2 punten) 7
23   8
25 21 juni 2000
eindtoets
(6 punten)
 
34 21 aug 2000 hertentamen
(10 punten)
 

Dit college is geen hoor-, geen werk-, geen instructie- geen practicum, maar interactief. De speciale vorm daarvan die wij zullen gebruiken heet superactief. Wat dat is ga ik nu uitleggen.

Regelmatig krijgen jullie opdrachten. Lees altijd eerst heel zorgvuldig de instructie.

Ik praat tegen jullie in de zaal en vanaf deze web site. Dat is allebei even belangrijk. Je moet in ieder geval aan het eind van de dag die volgt op de dag van het college, en aan het begin van de dag die voorafgaat aan het college even op mijn web site kijken. .

Het tentamen
De tentamenstof is alle studiestof  in de lecture notes.


Middels het tentamen toets ik in hoeverre je weet wat je moet weten, begrijpt wat je moet begrijpen en kunt wat je moet kunnen. En dat doe ik met uitgekookte (al zeg ik het zelf...) multiple choice vragen. De goede antwoorden komen na het tentamen op het net te staan. Als het nagekeken is gaat de uitslag via buro examens naar je op weg. Heb je bezwaar tegen een vraag, of het door mij als goed opgegeven multiple choice alternatief, mail mij dan met in het subjectvak propbik00 (alles aan elkaar zonder spatie dus!, bij de herkansing propbik00h). Sommige mensen willen wel eens het tentamen inzien omdat ze hopen dat er een nakijkfout is, maar dat is de afgelopen 20 jaar (!) nog nooit gebeurd, dus dat kun je wel vergeten. Schrijf wel als je tijd hebt aan het eind van het tentamen je eigen antwoorden voor jezelf op.

Tot de studiestof gaat in ieder geval behoren:  hamminga, B. (1997) Informatie, Waarheid en Werkelijkheid: Dictaat Wijsbegeerte, Propedeuse Bestuurlijke Informatiekunde KUB, Propedeuse Bestuurlijke Informatiekunde KUB, Tilburg, Tilburg University. De huidige versie van dat webje kun je geheel downloaden door te klikken op iwawe99.zip.
Je moet zelf per weekopdracht de bijbehorende stof uitprinten voor studie en die meenemen naar het college. Ik kies ervoor geen duur boek voor te schrijven, maar je moet wel voorgeschreven webpagina's uitprinten. Ik heb ook geen versie in het dictatenmagazijn, want ik heb van studenten heel veel suggesties voor verbeteringen gekregen, en die blijven steeds komen. Let op de versiedatum in de kop (bijv: 000221 betekent 21 februari 2000). Die verander ik als ik drastische verbeteringen heb aangebracht. Dan moet je die, als je er weer een opdracht over krijgt, of tentamen moet doen, opnieuw downloaden.

naar de weekopdrachten

naar tentamen juni 1999

naar tentamen augustus 1999